Loading...

bg blur
bg blur

Cross Platform Mobil Uygulama Nedir?

Shape
Shape
Shape
Shape
Shape
Shape

Cross Platform Mobil Uygulama Nedir?

Cross Platform Mobil Uygulama Nedir?

Cross-platform mobil uygulama, birden fazla mobil alt yapı platformunda çalışabilecek şekilde geliştirilen mobil uygulama türleridir. Bu uygulamalar hem İOS hem de Android gibi birden fazla işletim sistemiyle uyumlu şekilde çalışabilirler. Çift platform olarak da tabir edilen bu uygulamalarla tek bir kod sistemi üzerinden farklı platformlarda çalışma özelliği olan uygulamalara sahip olabilirler.
Bir işletmenin ürün ve hizmetlerini daha hızlı bir şekilde piyasaya sunabilmesi adına çok elverişli sistemlerdir. Bu uygulamalar birçok mobil işletim sistemine entegre olabildiği için geniş kitlelere ulaşmada etkili seçimlerdir.
Birçok işletme mobil uygulamaya sahip olmaya karar verdiğinde tercihini yerel uygulamalardan yana kullanmaya odaklanır. Ancak native mobil uygulamalar sadece Android ya da IOS sistemlerinde çalışabilir. Bu yönüyle yerel uygulamalar çok yüksek maliyetli olabilmektedir.
Dünyada çift platform geliştirme pazarı 2020 yılı itibariyle 8 milyar Dolar üzerine çıktı. Android, İOS ve Windows gibi farklı işletim sistemleriyle uyumlu bir uygulamayı geliştirmenize olanak tanıyan Cross platformlar doğru araç ve kaynaklar kullanıldığında bir yerel uygulama kadar verimli olabilir.
Bir işletme yüksek verim sağlayacağı mobil uygulamaların toplam maliyetini azaltmak ve farklı platformlarda aynı anda varlık gösterebilmek için multi platform teknolojini kullanabilir. Böylece kalite düşüşü yaşamadan geniş bir kitleye erişim sağlayabilirsiniz.
 
Cross Platform Kullanım Avantajları Nelerdir?
Multi platformlar öncelikle düşük bütçeleri olan ve pazara en kısa zamanda girmek isteyen işletmeler için geliştirme hızı ve yerel uygulamalar kadar kullanışlı olmasıyla büyük avantajlar sağlamaktadır.
Cross platform avantajları şu şekilde sıralanabilir;
* Tüm mobil işletim sistemlerine yönelik yerel bir uygulama sahibi olmaya kalkarsanız çok yüksek bir bütçe ayırmanız gerekir. Cross platformlar ise işletmenizin mobil uygulama maliyetini önemli ölçüde düşürür. Çok uygun fiyatlara yerel uygulamalar kadar verimli bir mobil uygulamaya sahip olabilirsiniz.
* Cross platformlar kullanıcı deneyimi ve yerel uygulamaların öne çıkan özelliklerinden ödün vermeden bir mobil uygulamaya sahip olmanızı sağlar.
* Bir pazara hızlı giriş yapmak istiyorsanız ve zamanının kısıtlıysa çift platform çözümleri kısa süre içinde farklı işletim sistemlerindeki kullanıcılara erişmenizi sağlar. Yerel uygulamalar zaman alıcı olabilir. Bu hizmet zamandan da tasarruf etmenizi sağlayacaktır.
* Deneyimli bir mobil geliştirme ekibiyle iş ortaklığı kurarak işletmenize yönelik yönetim risklerini en aza indirebilirsiniz. KUBEY ekibi mobil uygulama konusundaki tecrübesi ile markanıza çok önemli katkılar sağlayabilir.
* Cross platformlar kısa süre içinde geniş bir hedef kitleye ulaşmanızı sağlar.
* Markanızı küresel ölçekteki bir çok yeni pazara sokabilirsiniz.
* Birden fazla mobil işletim sisteminde varlık göstererek uygulama gelirlerinizi arttırmayı başarabilirsiniz.
KUBEY ekibi tarafından tasarlanan mobil uygulamalar işlevsel ve kurumsal ihtiyaçlarınıza yönelik tasarlanabilir.
Cross Platform Mobil Uygulamada Kullanılan Araçlar Nelerdir?
Cross platform mobil uygulama geliştirme sırasında kullanılabilecek çok sayıda teknoloji bulunuyor. KUBEY ekibi olarak kurumsal ihtiyaçlarınıza en uygun teknolojiyi seçerek kullanmaya odaklanıyoruz.
Cross platformda kullanabildiğimiz teknolojilerden bazıları şöyledir;
Reach Native
Facebook tarafından 2015 yılında piyasaya sürülen popüler bir mobil uygulama geliştirme teknolojisidir. Öne çıkan özellikleri ise kodların yeniden kullanılabilir olması ve geliştirme süresi de çok kısa olmaktadır. Reach Native teknolojisi kullanıcılar için yerele benzeyen bir ara yüze sahip olma şansı vermektedir. Programlama dili olarak JavaScript kullanarak native yani yerel uygulamalar geliştirebilirsiniz.
Xamarin
2011 yılında faaliyete geçen eski bir çapraz platform teknolojisidir. İlk olarak bağımsız şekilde faaliyete geçse de daha sonra Microsoft bünyesinde çalışmaya başladı. Bu teknolojide C # kodlaması açık kaynaklı bir şekilde kullanılabilir. Yani mobil uygulama Android ve IOS dahil birçok platformda çalışabilir.
Unity3D
Mobil uygulamanız için benzersiz grafik kalitesi yakalayabilmenizi sağlar. IOS ve Android yanında PlayStation, Linux, Windows, Wii gibi birçok farklı işletim sistemiyle uyumlu mobil uygulamalara sahip olabileceğiniz bir teknolojidir.
Flutter
Android ve IOS işletim sistemleri için sorunsuz yerel ara yüzler oluşturmayı sağlayan açık kaynak kodlu bir cross platform teknolojisidir. Bu teknoloji sayesinde hem Android hem de IOS üzerinde yerel görünüme sahip olan bir mobil uygulama geliştirebilirsiniz.
Cross Platform Mobil Uygulamada Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Cross Platform mobil uygulamada dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunuyor. İşletmeniz için en verimli çapraz mobil uygulamaya sahip olmak istiyorsanız en doğru teknolojiyi kullanmanız gerekir. Bu yüzden KUBEY ekibi olarak bir mobil uygulamadan beklentilerinize ve hedeflerinize odaklanarak kullanacağımız teknolojileri seçiyoruz.
İkili platform mobil uygulamanız farklı işletim sistemlerinde yüksek performans gösterebilmeli ve kullanıcı deneyimi yüksek olmalıdır. Bu uygulamalarda bir native uygulamada alabileceğiniz verime en yakın verimi almaya odaklanmalısınız. Bunu sağlamak için de deneyimli bir mobil uygulama geliştirme ekibiyle çalışmalı ve kurumsal ihtiyaç analizlerinizi yapmalısınız.
KUBEY ekibi olarak geliştirdiğimiz tüm cross platform uygulamalarında en son aşamada uygulamaları test ediyoruz ve süreç boyunca talebi olan müşterilerimize uygulama geliştirme ve güncelleme konusunda ekibimizle destek olmaya devam ediyoruz.
Cross platformlar maliyet açısından yerel uygulamalara göre çok uygundur. Ancak bir çapraz platform hizmeti alırken en az bütçeyle en yüksek verimi almaya odaklanmalısınız. Bütçe konusunda bir fikriniz yoksa mobil uygulama geliştirme konusunda bizlerden danışmanlık hizmeti de alabilirsiniz.
Cross Platform Mobil Uygulama ile Native Mobil Uygulama Farkları Nelerdir?
Cross platform mobil uygulamaların native uygulamalardan en önemli farklı maliyetinin daha düşük olmasıdır. Native mobil uygulamalar özellikle bütçesi düşük olan ve piyasaya yeni çıkan işletmeler için daha yüksek maliyetli bir seçimdir.
İkili platformlarla daha geniş kitlelere erişim sağlayabilirsiniz. Yerel mobil uygulamalar sadece tek bir işletim sistemini kullanan kitleye erişmenize olanak tanır. Oysa ki çift platform sayesinde farklı işletim sistemlerini kullanan kitleye erişim sağlayabilirsiniz.
Native platformlarda geliştirme süreci zaman açısından uzundur. Cross platformlar tek bir uygulama ile birden fazla işletim sisteminde varlık göstermeye olanak tanıdığı için zaman açısından daha avantajlıdır. Kurumsal ihtiyaçlara yönelik native uygulamalar da tercih edilebilir. İşletmeniz için native ya da cross mobil uygulama geliştirme konusunda doğru kararı vermek için KUBEY ekibi olarak görüşlerimizi ve tecrübemizi sizinle paylaşmaya hazırız. Detaylı bilgi için iletişim kanallarımız üzerinden bize ulaşabilirsiniz.