Loading...

bg blur
bg blur

Mvc Nedir, Ne İşe Yarar? Mvc Nerelerde Kullanılır?

Shape
Shape
Shape
Shape
Shape
Shape

Mvc Nedir, Ne İşe Yarar? Mvc Nerelerde Kullanılır?

Mvc, genel olarak web uygulaması geliştirmek amacı ile kullanılmakta olan bir sistemdir. Projede farklı bölümler olduğu için ayrıca bunların hepsi farklı olduğu için de geliştiriciler eş zamanlı bir şekilde çalışarak kodlamalar yapabilirler. 

Mvc Nedir?
 

Mvc, uygulama geliştirmede oldukça önemli bir yere sahip olan mimari desenlerden biridir. Mvc aslen Model View Controller'ın kısaltılması şeklinde bilinir. Uygulama yazarken genel bir iş mantığı ile kullanıcı arayüzlerini birbirinden ayrıştıran ve de uygulamanın çok farklı amaçlara hizmeter veren bölümlerinin birbirine girmesini önleyen yazılım mimarisidir.

Mvc Ne İşe Yarar?
 

Model View Controller kelimelerinden oluşan Mvc işleri kolaylaştırır. Model kelimesi, veritabanından verilerin çekilmesine destek olur. Bu sayede verileri tek yerden kontrol etme imkanları bulunur. View kelimesi, görünüm katmanı olur. Yani HTML, CSS ya da JavaScript gibi bazı kodların tutulduğu bölüm olur. Controller kelimesi ise sistemin kontrol edildiği genel bölümdür. Burada model bölümünden verileri alıp, view dosyasına gönderir ardından view bölümünden de verileri listeledikten sonrasında kullanıcıya view dosyası şeklinde sunulur.

Mvc Nerelerde Kullanılır?

Genel olarak web uygulamalarında kullanılmakta olan Mvc sistemi kolaylaştırmak üzerine kurulmuştur. MVC’de ayrıca yeniden kullanılabilme özelliği de bulunmakta olup özellikle web projelerinde bir sunucu taraflı yazılmış olan kodlar yalnızca controller tarafından kullanılmaktadır.

Mvc ile ise controller’dan bütünüyle bağımsızdır. Ayrıca farklı projelerde de çok kolay şekilde kullanılabilir. Özellikle web projelerinde bu ViewState kavramı, pek çok verinin tutulması işlemi gereken hallerde performansların düşmesine neden olurken mvc projelerinde ViewState bulunmadığından performans kaybı oluşmaz.